Als eigenaar onderzoeken

Wat kunt u als eigenaar verder onderzoeken?

Juist de eigenaar of huisgenoot is degene die het meest contact heeft met het huisdier en is ook degene die vaak als eerste veranderingen ontdekt, al dan niet toevalligerwijs.

Bultjes kunnen ontdekt worden op de huid door te aaien, voelen, door te kammen en tijdens het trimmen en wassen. Ook nagels en voetzolen dienen bekeken te worden.
Soms zijn de lymfeklieren als eerste vergroot en door te weten waar deze zich bevinden kan soms vroegtijdig kanker ontdekt worden.

De belangrijkste lymfeklieren bevinden zich bij de onderkaak, de schouder, de oksel, liesopening en de knieholte (zie figuur). Normaal gesproken kan je ze niet goed voelen, bij een vergroting zijn ze duidelijker te voelen. Een vergrootte lymfeklier kan echter ook op een ontsteking wijzen en hoeft lang niet altijd kanker te betekenen.


Figuur 1 De plaats van de lymfeklieren
Ook in de melkklieren kunnen bultjes ontstaan (borstkanker) en door maandelijks even te voelen en te kijken kan dit snel opgespoord worden.
Bij poezen is het in tegenstelling tot bij honden vaak kwaadaardig maar ook dit kan, indien tijdig ontdekt, geopereerd worden.


2.Melkkliertumoren bij de hond

Melkkliertumoren bij de vrouwelijke hond zijn de meest voorkomende tumoren (zeker 50% van alle tumoren).

Bij mannelijke honden komen deze tumoren zelden voor ( minder dan 1% van alle tumoren). Een op de vier niet gesteriliseerde teven (25%) heeft kans op het krijgen van mammatumoren!
Bij de hond zijn de tumoren meestal goedaardig (>50 %) en in minder gevallen (<50%) kwaadaardig waarbij de helft hiervan al uitzaaiingen vertoont bij het ontdekken van de tumoren.


De tumoren komen het meest voor bij oudere honden (10-11 jaar) maar kunnen ook optreden vanaf 2 jarige leeftijd of soms pas op 16 jarige leeftijd.
Deze tumoren komen voor bij alle hondenrassen waarbij de Spaniëls, Poedels, Teckels en Duitse Herders wel het meeste zijn vertegenwoordigd
De meeste inwendige tumoren zijn meestal alleen door een dierenarts (vaak met hulpmiddelen zoals rontgen- en echo-onderzoeken) vast te stellen tenzij de tumor een dergelijk omvang heeft dat de buik abnormaal verdikt is. Ook let de dierenarts bij het inwendige onderzoek speciaal op de lever, milt, prostaat, anaalklieren, baarmoeder, blaas, darmen en inwendige lymfeklieren.


Door kennis van bijzonderheden van de rassoort kan een eigenaar extra alert zijn op het ontstaan van bepaalde vormen van kanker. Het blijkt dat vele vormen van kanker erfelijk bepaald zijn en bij sommige rassen veel meer voorkomen dan bij andere rassen.


De meest voorkomende voorbeelden hiervan zijn:

  • Boxers: huidtumoren;
  • Schnauzers: teentumoren en blaastumoren;
  • Bouviers: prostaattumoren;
  • Rottweilers en andere grote hondenrassen: botkanker, lymfeklierkanker;
  • Retrievers: lymfeklierkanker, huidkanker;
  • Berner Sennenhonden: maligne histiocytose, botkanker.

Bron: WHG dierenartsen

   Stichting FICCA   –  Vecht tegen kanker bij honden